Abans de la II Guerra Mundial hi havia 140.000 jueus als Països Baixos, 80.000 dels quals vivien a la capital, Amsterdam. Dels 140.000 només 15.000 persones van tornar.
Recuperació de la memòria
Ahir 19 de setembre del 2021, a l’antic barri jueu, a Wesperstraat, el Rei Willem-Alexander va inaugurar un monument al Shoah (holocaust en hebreu). Aquest monument té forma de laberint i està compost per 102.163 totxos que tenen els noms de persones jueves, sintis i romanís; aquests dos últims grups eren d’ètnia gitana. L’escrit de cada totxo està fet en acer i no només ens diu els seus noms però també la data de naixement i quina edat tenien quan van morir.
Vol ser el lloc on tota persona que es vol sentir més a prop dels que no van sobreviure, pot visitar. Son 102.163 persones que no van tenir un enterrament ni tenen un lloc de descans etern. Aquest sentiment és veu reforçat per unes lletres hebrees fetes en acer reflectant que, des de l’aire, ens diuen “לזכר“ o el que seria en català “en record a”.
El seu arquitecte
Daniel Libeskind (12/05/1946) és un arquitecte jueu d’origen polonès-americà i la persona que ha dissenyat aquest monument. També és conegut, entre d’altres, per ser l’arquitecte del Museu Jueu de Berlín (Alemanya).
Adoptem una pedra?
El cost d’aquest monument ha estat de 15 milions d’euros i ha sigut possible gràcies a l’acció que s’ha dut a terme i que encara continua: l’adopció de pedres. Es pot adoptar un pedra amb un nom escollit a l’atzar o amb el que es pot tenir un vincle per 50€. Fins a data d’avui hi ha uns 75.000 totxos adoptats però continuen entrant peticions d’adopció per tal de poder finançar aquest monument.