Ahir vam tenir eleccions.
Al maig, el govern holandès va decidir fer eleccions anticipades. Problemes amb l’aprovació dels pressupostos europeus, escissions dins del Partit per la llibertat, entre d’altres coses, van fer que el Primer Ministre Mark Rutte posés el seu càrrec a disposició de l’electorat.
Un cop passat l’estiu hem tingut les eleccions tan esperades per aquelles faccions de la població que fa un parell d’anys no es podien creure que hagués sortit un govern de dretes i conservador.
Ahir va tornar a sortir com a vencedor de la nit el VVD de Mark Rutte, el mateix partit que va convocar les eleccions anticipades. Igual que fa dos anys, els vots van estar molt ajustats amb el PvdA – aquestes eleccions representat per Diederik Samsom – el qual es presenta com el partit dels treballadors; mentre que el Partit per la Llibertat de Geert Wilders va ser el que va perdre més seients al Parlament – dels 24 al 2010, als 13 enguany -.
Els dos partits amb la majoria dels vots són pro-europeistes, però amb la diferència que els que han sortit com a guanyadors no volen participar en més rescats. Una de les possibles formacions de govern que es creu que podria funcionar millor per els propis Països Baixos i per Europa, i que apuntava ahir a la nit la televisió holandesa, és una coal·lició entre VVD (dreta) i PvdA (centre-esquerra). Ara només manca esperar si els pronòstics es compleixen.
Les eleccions als Països Baixos funcionen un pèl diferent a les nostre; per exemple:
Les meses electorals les conformen voluntaris. Més de 40.000 persones van presentar-se de voluntaris en aquestes eleccions.
Les eleccions es duen a terme entre setmana, com qualsevol fet oficial que es dugui a terme en aquest país.
Hi va haver un 73% de participació que, tot i que a nosaltres ens sembli molt, encara va ser menys que en les eleccions del 2010.
Aquestes eleccions eren les primeres en que els habitants d’algunes de les illes caribenyes que pertanyen a la monarquia dels Països Baixos podien votar. Tot i així, una baixa participació en les eleccions per part dels seus habitants ha marcat aquest esdeveniment històric.
Fins fa poc les votacions es feien a través d’ordinadors que hi havia instal·lats Els Països Baixos, eleccions 2012en els col·legis electorals. Després de veure que podia ser fàcil piratejar-los, han tornat al paper. Aquest paper té posat en columnes a cada partit i, sota el nom de cada partit, hi ha els noms dels representants dels partit. Amb un llapis vermell, s’ha de pintar la rodoneta que hi hagi al costat de la persona que volen votar. No voten només al partit sinó a una de les persones de les llistes del partit que trien.
Qualsevol persona pot anar al col·legi electoral, un cop s’ha acabat el temps de votar, per assistir al recompte de butlletes.
En totes les eleccions anteriors, la Reina era la que designava a la persona encarregada de formar govern que, igualment, normalment coincidia amb el cap del partit elegit. A partir d’aquestes eleccions, la Reina ja no deicideix qui és el que ha de formar govern sinó que és el partit guanyador el que ha de decidir què fer.
Esperem que amb o sense l’ajuda de la Reina es pugui formar el més aviat possible el govern holandès i que no segueixin els passos dels seus veïns belgues que, en les últimes eleccions, van tardar més d’un any a formar equip de govern.