Robatori al Kunsthal de Rotterdam

La nit de dilluns 15 a dimarts 16 d’octubre es va produir uns dels robatoris d’obres d’art més importants dels últims anys als Països Baixos.

Set obres de la col·lecció privada holandesa Triton Fundation que estaven exposades al Kunsthal de Rotterdam (era el primer cop que les obres d’aquesta col·lecció privada s’exposaven en grup) van ser robades sense que ningú veiés res; desaparició del quadre de Henri Matissela polícia de Rotterdam va rebre l’avís que l’alarma d’antirobatori havia saltat mentre, segons alguns mitjans de comunicació, no hi havia cap vigilant fent guardia a l’edifici.

Aquestes obres robades, que han estat valorades entre 50 i 100 milions d’euros, es trobaven exposades conjuntament amb altres de la citada col·lecció d’art per celebrar els 20 anys de l’obertura del Kunsthal. L’exposició havia de durar fins el 20 de gener del 2013. Durant tot el dimarts l’edifici va restar tancat al públic.

Segons els experts, les obres robades seran difícils de vendre ja que estan registrades a la base de dades “Art Lost register” d’Anglaterra de tal manera que si s’intenten vendre en subhasta o un altre via similar, seran detectades.

20 inspectors estan treballant en el cas i s’estant buscant testimonis que hagin pogut veure o sentir alguna cosa la mateixa nit del robatori – entre les 3 i les 4 del matí- o fins i tot, els dies anteriors.

Les obres que han estat robades són les següents:

obra robada de Lucian Freud
Dona amb els ulls tancats, Lucian Freud, 2002                    Noia llegint en blanc i groc, Henri Matisse, 1919

Obra robada de Meyers de Haans a Rotterdam 1890           obra robada de Picasso a Rotterdam
Autoretrat, Meyer de Haans, 1890                                        Cap d’harlequí, Pablo Picasso, 1971

obra robada de Claude Monet a Rotterdam 1901obra Robada de Claude Monet a Rotterdam
Pont de Charing Cross, Londres, Claude Monet, 1901     Pont de Waterloo, Londres, Claude Monet, 1901

Obra robada de Paul Gauguin a Rotterdam
Noia davant finestra oberta, Paul Gauguin, 1989.

El Kunsthal no té una col·lecció pròpia així que sempre exposa obres d’altres col·leccions que poden ser des de fotografies, escultures i pintures fins a objectes de disseny i moda.

La Triton Fundation, que es troba entre les 200 col·leccions d’art més importants del món, és propietària d’aproximadament 250 obres d’art que abracen el període d’entre el 1860 i el 1970.